?max-results=10">Sports
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">Business
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");

Popular Posts

Most Popular

Πρόσφατη μελέτη επισημαίνει ότι το «ΣύνδρομοΕκρηγνυόμενης Κεφαλής» (EHS ή exploding head syndrome) αποτελεί ιατρική διαταραχή, η οποία παρατηρείται πολύ πιο συχνά από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν, όπου θεωρείτο ουσιαστικά μία κατάσταση στη σφαίρα της φαντασίας.

Τι είναι το «Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής»


Τα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο EHS, υποφέρουν από εξαιρετικά δυνατούς θορύβους, όταν τους παίρνει ο ύπνος, κατά τη διάρκεια αυτού ή όταν ξυπνούν. Οι θόρυβοι παρουσιάζουν ποικιλία ως προς τον χαρακτήρα, ως προς την ένταση είναι δυνατοί, ενώ ως προς τη διάρκεια αυτή ποικίλλει από μερικά δυετερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Έτσι, οι θόρυβοι μπορεί να μοιάζουν με εκρήξεις και πυροτεχνήματα, με δυνατό κλείσιμο μιας πόρτας, με ήχο πυροβόλου όπλου ή ενός κεραυνού, ενώ ως προς τον τρόπο έναρξης αρχίζουν ξαφνικά!

Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημεία που προηγούνται του «Συνδρόμου Εκρηγνυόμενης Κεφαλής» και πριν ακούσει το άτομο τον ξαφνικό θόρυβο, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με την αύρα που προηγείται ενός επεισοδίου ημικρανίας. Για παράδειγμα, ένα στα δέκα άτομα παρουσιάζει διαταραχές στην όραση, όπως κεραυνούς ή φώτα που αναβοσβήνουν.

Ο Δρ Nicholas Silver, νευρολόγος στο Κέντρο Walton NHS Foundation στο Λίβερπουλ, λέει «Σε αντίθεση όμως με τις ημικρανίες, τα οπτικά συμπτώματα είναι πολύ σύντομα σε αυτό το σύνδρομο και μοιάζουν σαν τα φλας από τις φωτογραφίες».

Ως προς τα συνοδά συμπτώματα του συνδρόμου, μπορούν να εμφανιστούν μια ήπια κεφαλαλγία και αίσθημα θερμότητας, καθώς και ταυτόχρονα τραντάγματα των άκρων.
Η συχνότητα των επεισοδίων για το «Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής», διαφέρει και μπορεί να κυμαίνεται από ένα επεισόδιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής, μέχρι και επτά φορές μέσα σε ένα βράδυ! Επιπλέον, δεν υπάρχει σταθερότητα όσον αφορά τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στην εμφάνιση δύο επεισοδίων του συνδρόμου, τα οποία μπορεί να είναι εβδομάδες ή και μήνες. Πάντως, είναι γεγονός ότι για κάποιους η κατάσταση αυτή είναι σταθερή καθημερινά σχεδόν για χρόνια.

Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει το «Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής»


Πολλά είναι τα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να έχει το «Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής» στη συνολική υγεία του οργανισμού. Πέρα από τις διαταραχές ύπνου, μπορεί να προκληθούν προσωρινά ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών ή και δυσκολία στην αναπνοή. Μακροπρόθεσμα μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές πανικού, κατάθλιψη ή και σε μια κατάσταση όπου οι ασθενείς παρερμηνεύουν τα συμπτώματα ως σημεία για πιο σοβαρές νόσους, όπως είναι ένα εγκεφαλικό.

Ποιους αφορά το «Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής»


Σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews, η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να επηρεάσει 1 στα 10 άτομα σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους! Τελικά, δηλαδή, διαπιστώνεται ότι η EHS δεν είναι τόσο σπάνια όσο αρχικά πιστευόταν.

Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι δείχνει προτίμηση στο γυναικείο φύλο και απαντάται συχνότερα σε άτομα με ηλικίες άνω των 50 ετών, παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί και σε παιδιά ηλικίας δέκα χρόνων.
Η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη, αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως σχετίζεται με προβλήματα στα αυτιά ή την απότομη διακοπή ορισμένων φαρμάκων (όπως οι βενζοδιαζεπίνες).

Η διάγνωση στηρίζεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού του ασθενούς από τον γιατρό του, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των νευρολογικών παθήσεων. Θεραπευτικά, δίνονται στους πάσχοντες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής του ατόμου –αποφυγή καφεΐνης πριν την κατάκλιση κλπ- ενώ κάποιες φορές χορηγούνται και φάρμακα, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις με συχνά συμπτώματα.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.